Continental Türkiye, sürücüleri kış başta olmak üzere her türlü yol ve hava koşullarına hazırlıklı olmaya davet ediyor. Mevsimine uygun lastik kullanımının önemini vurgulayan Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, toplam trafik güvenliğini artırmak için basit ama önemli tedbirleri sürücülerle paylaşıyor.
Sürüş ve sürücü güvenliğini tüm çalışmalarında ilk sıraya koyan Continental, sürücüleri alabilecekleri kolay ama önemli tedbirlerle trafikte güvenliği artırabilecek önerileri paylaşıyor. Mevsimine uygun lastik kullanımı, güvenlik ve tasarruf dâhil pek çok noktada sürücülerin hayatında önemli bir yer taşıyor. Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında olumsuz hava şartlarına bağlı yol koşullarının üst sıralarda yer aldığının altını çizen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, havaların +70C‘ye düşmesiyle sürücülerin kış lastiği kullanmaya başlamaları gerektiğini vurguluyor.
Peki neden +70C?
Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7derece ‘den itibaren sertleşiyor. Bu da lastiklerin ıslak ve soğuk yol koşullarında yeterli kavrama sağlamamalarına neden oluyor. Kış lastikleri ise özel hamur karışımları sayesinde, düşük sıcaklıklarda bile maksimum performans gösterebiliyor. Ülkemiz iklim şartlarında yaz mevsiminde yaz, kış mevsiminde ise kış lastiklerinin tercih edilmesi büyük önem taşıyor. Akay, konu ile ilgili “Toplam trafik güvenliği kavramı, trafikteki tek bir yanlış lastik sahibi aracın dahi tüm trafikte teşkil ettiği riski ifade ediyor. Kış lastikleri ortalama hava sıcaklıkları +7 santigrat derecenin altına inmeye başladığı günlerden itibaren kullanılır. Aynı şekilde, ilkbahar mevsimi geldiğinde ve sıcaklıklar +7 santigrat derecenin üzerine çıkmaya başladığında, yaz lastiklerine geçilir” diyor.
Neden iki farklı lastik seti?
Akay konu ile ilgili, “Otomobilimizi 100.000 km kullandığımızı varsayarsak 2 takım yaz lastiği ile bu 100.000 km mesafeyi almak yerine; 1 takım yaz lastiği 1 takım da kış lastiği ile hem yaz şartlarında maksimum performans elde ederek hem de kış şartlarında üst düzey güvenlik sağlayarak lastiklerimizi kullanmış oluruz” açıklamasını yaptı.
Fren mesafesine dikkat!
Daha fazla kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretilen kış lastikleri, sıcaklıklar düştüğünde dahi sertleşmeyerek, yol üzerinde tutuşu artırıyor. Kış koşullarında kullanılan yaz lastiği, araçların fren mesafesinin bu sebeple uzamasına ve virajlarda merkezkaç kuvvetinin etkisi ile dışarıya doğru savrulmayı artırıyor.
Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli?
Bunun için ilk yapılması gereken aracın orijinal ebadı üzerine yoğunlaşmak olmalı. Eğer araç için ebat değişikliği yapılacaksa, mutlaka araç üreticisinin önerdiği ebatlar dikkate alınmalı. Doğru ebat belirlendikten sonra mevsimine, kullanım alan ve alışkanlığına göre seçim yapılmalı. Ayrıca lastik seçerken sadece lastiğin fiyatına bakmak yerine, her zaman uzun vadeli düşünmek önem gerekiyor. Fiyat olarak kısa vadede uygun görünen bir lastik uzun vadede güvenlik, performans, uzun ömür ve yakıt tasarrufu gibi farklı segmentlerdeki kriterler dikkate alındığında daha farklı sonuçlar çıkartabilir.
Bunları unutmayın!
- Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir.
- Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda ise yerle teması çok iyi olmayan bir araç daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem taşır.
- Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.
- Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır.
- Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ile nisan ayları arasında kullanılabilir.
- Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.
- Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.
Kış lastiklerinin üzerindeki M+S işaretinin yanı sıra otomobil, SUV ve arazi araçları için “Dağ üzerinde kar tanesi” sembolü de kış koşullarında ideal güvenliği işaret etmektedir.
#ContinentalTürkiye, #kış, #yol, #havakoşulları, #Mevsimineuygun, #lastik, #trafikgüvenliği