Caddelerde gün geçtikçe sayısı artmaya başlayan yeni Jetta’lar, görüntüsünün yanında performansı ile de kullanıcıların çoğundan tam not alıyor.
Yolların yakışıklı ağabeyi
Test yazısını yazmaya başlamadan önce, Jetta kullananlar neler yazmış diye internette bir araştırayım dedim. Memnun olanlar olmayanlar bir yana dursun herkesin ortak bir fikri var; yeni Jetta çok yakışıklı…
Son olarak 6. nesil versiyonuyla karşımıza çıkan Jetta’nın 1,6 TDI DSG Highline (105 PS) modelini 2 gün boyunca kullandım. Açıkçası son zamanlarda test etmekten keyif aldığım araçlardan bir tanesi oldu. Bence kendi sınıfındaki diğer sedan arabalara göre daha keyifli bir kullanışı var. Yakıt konusunda daha az tüketim yapan araçlar var. Ortalama tüketime baktığımda ise 7.7’lik bir değerle karşılaştım. Bu da bir sedan için orta seviyede bir tüketim olarak kabul edilebilir.
Mutlu eden küçük detaylar
Benim için araçlara eklenen küçük detay ve özellikler önemlidir. Kullandığım Jetta’da da buna benzer özelliklerle karşılaştım.
Haliyle uzun bir araç olması ve dar alan geçişlerinde yaşanan sıkıntı, özellikle gece kullanırken devreye giren viraj farı ile ekarte edilmiş. Rahat kullanılabilen kolçaktan çok fonksiyonlu direksiyonuna kadar birçok özellik hoşuma gitti. Buraya kadar her şey güzeldi. Ama Jettta highline full+full modelini kullanan bir arkadaşımın söyledikleri dikkatimi çekti.
Saydığım özellikler gibi yaklaşık 20’den fazla daha özellik, aracı aldığınız zaman aktive olmuyormuş. Neler bunlar; kadran selamlama, ek yakıt bilgisi, ani frenlemede stop lambalarının selektör yapması ve dörtlülerin yanması, DSR, TSC, yağmur yağdığında camların otomatik kapanması, DWA onayı….
Bu özellikleri çeşitli programlar ve belli bir ücret karşılığında aktif hale getiren birkaç servise de internetten ulaşabiliyorsunuz. Full+full modellerde bile aktif olmayan bu özellikler neden bu araçlara konuluyor acaba?
Araç içi konfor
Dışarıdan gördüğünüzde hoşunuza giden bu araç, içerisine oturduğunuzda sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Kapılarda ve ön konsolda kullanılan malzemelerdeki kaliteyi dışarıdan baktığınız araca yakıştırmak fazla iyimser olurdu. Ama fiyat endeksi ile karşılaştırdığınızda bu durumu normal olarak karşılayabilirsiniz. Golf ve Passat modellerinde karşımıza çıkan yeni nesil çok fonksiyonlu direksiyon Jetta’ların da yönünü tayin edecek.
İç mekânın rahatlığı ve arka koltukta oturanlara makam hissi veren genişliğe sahip olması artı özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak 510 litrelik bagaj hacmine sahip olan yeni Jetta, diğer rakiplerine göre bu konuda daha cömert davranıyor.
Motor
Türkiye’yi DSG şanzıman ile tanıştıran ve bu patenti elinde bulunduran Volkswagen, yeni Jetta’ya performans sevenler için bu özelliği eklemeyi unutmamış. 1.6 litre, 4 silindir ve 4400 d/d’de 105 HP güç üreten motor, 250 Nm torka (turbo dizel) sahip olan aracın motorunun bir önceki modelle aynı olması, dış görüntüsünde yapılan makyaj değişikliği gibi beklentiyi karşılamıyor.
Ancak VW’nin DSG şanzımanlarda uyguladığı ekonomi karşınıza burada karşınıza çıkarıyor. Test aracı olarak kullandığımızı düşünürsek, 6.5 litrelik bir harcama gayet iyi. Normal şartlarda ise bu rakam 6 litreye kadar yaptığına tanık olduğumuz hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerinin gerçekleştiği DSG şanzıman 1.6 litrelik motordan gelen gücü aktarmada son derece başarılı.
Güvenlik ve sürüş keyfi
Araç bu yönüyle başarılı. Ama güvenli olalım derken sürüş keyfinden feragat etmişler. Çünkü aksiyon yapma anlamında Jetta’ya bağlısınız.
Daha önceki modellerde çekiç sistemini kapatma gibi özellikleri kullanarak, biraz daha rahat ve özgür sürüş deneyimini yaşayabiliyordunuz. Ancak yeni Jetta’larda savrulmadan stabil bir şekilde araç seyri sağlayan ESP sistemi, en ufak bir kaymada hemen devreye giriyor.
Dolayısı ile ön taraflar dahil aracın hiçbir yerinde oynama yapamıyorsunuz. Ama bu özellik sayesinde de yağışlı ve kaygan zeminlerde önden yaşanan kaymalar minimum seviyede kalıyor.
Sonuç
VW tarafından yeni yüzü ile bu sene karşımıza çıkan Jetta, C segmentteki sedan sınıf araçlara oranla görüntü yönünden fark atıyor. Aynı zamanda yakıt konusunda da bizden geçer not alan araçta ESP, ASR, ön-yan ve perde hava yastıkları gibi ekipmanlar tüm donanım seviyelerinde standart.
Başlangıç fiyatı 53.800 TL olan yeni VW Jetta’nın test ettiğimiz 1.6 TDI DSG Highline modelinin şu anki fiyatı 95.900 TL. Aynı zamanda şuan benzinli ve dizel olarak piyasada farklı seçeneklerini bulabilirsiniz. Alalım mı? diye soracak olursanız, tavsiye ederiz..
1.6 TDI DSG Highline (105 PS) Özellikleri:
Motor: 1.6 litre 4 silindir 16V 105 ps 250 nm Tork (turbo dizel)
Şanzıman: 5 ileri manuel – 7 ileri DSG
Performans: 0-100 km/s: 11.7 saniye – Maksimum hız: 190 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Test Ortalaması: 6,5 – 6,6 / 5,5–5 /6. 5 Litre
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4659 mm / 1482 mm / 1778 mm
Bagaj Hacmi: 510
Boş Ağırlık: 1392 – 1412 kg
Enes Karadayı
#Volkswagen #Jetta #Highline #Test #OtoTest #EnesKaradayı